De sporttrends van 2024

Foto waarin een kassa in een sportkantine te zien is met een vrijwilliger. De sporttrend Klantendisplay is ook in beeld.

Hoe zorg je er nou voor dat je bij jouw club een ideale start maakt in het nieuwe jaar? Als Twaalfde Man voorzien we jou natuurlijk van de laatste ontwikkelingen in de sportbranche. Zo blijf jij helemaal up-to-date en start je 2024 met de juiste informatie over deze trends! In deze blog lees je hoe je jouw vereniging kan verjongen en over de meerwaarde van het maatschappelijk inzetten van jouw faciliteiten. Ook kijken we naar de digitalisering van kantines, welke belevenissen je kan toevoegen en de rol van een sportparkmanager. Wil jij in 2024 met jouw club de juiste stappen zetten richting de toekomst? Dan helpen wij je op weg! 

Hoe zorg je voor verjonging bij jouw club? 

Wist jij dat het bestuur van een sportclub een gemiddelde leeftijd heeft van ouder dan 55 jaar? Dat blijkt uit de Verenigingsmonitor die het Mulier Instituut een aantal jaar geleden, in 2021, heeft uitgevoerd. Dat zegt veel over het gebrek aan betrokkenheid van jongeren op dit moment. Gelukkig horen wij ook steeds vaker positieve geluiden van jongeren binnen sportverenigingen. Yulika van den Berg (20) is hier het perfecte voorbeeld van! Zij is kantinebeheerder van SVMM uit Maarn en vindt het een gemiste kans dat zo weinig jongvolwassenen een actieve rol in een vereniging vervullen. “Een vriendin van mij werkte al achter de bar bij SVMM. Toen ik een keer met haar mee was, werd er gevraagd of ik er ook wilde komen werken tegen een vrijwilligersvergoeding. Ik kreeg vervolgens steeds meer verantwoordelijkheden en uiteindelijk werd gevraagd of ik het kantinebeheer wilde overnemen. Dat wilde ik graag doen!”, vertelt Yulika enthousiast. Voor iedereen die twijfelt over het vervullen van een functie binnen een vereniging, zegt zij ook “Gewoon doen! Het is echt heel leuk!”. 

Een bestuursfunctie of het beheer van de kantine kost natuurlijk veel tijd en is meestal op vrijwillige basis. Niet heel erg aantrekkelijk voor jongeren om naast hun studie en bijbaan nog tijd aan te besteden. Zorg daarom dat het juist aantrekkelijk wordt voor de jeugd om op de club te werken. Dit begint al met het enthousiasmeren voor ‘gewone’ vrijwilligerswerkzaamheden, zoals bardiensten en keukendiensten. “Ik begrijp het dat de voorkeur uitgaat naar vrijwilligers die geen geld kosten, maar het scheelt je ook heel veel kopzorgen wanneer je ervoor kiest om een vrijwilligersvergoeding te geven”, vult Yulika aan. Door deze vrijwilligersvergoeding ziet zij haar werkzaamheden bij SVMM als haar bijbaan. “Ik weet zeker dat er genoeg jongeren zijn die dit ook superleuk zouden vinden en kunnen.” 

Welke activiteiten voegen jullie toe aan je club? 

Wij weten dat sporten bij een vereniging hartstikke leuk is, maar voor jongeren is niet alleen het sporten van belang. Activiteiten buiten trainingen en wedstrijden zijn tegenwoordig minstens net zo belangrijk! Dit vergroot de binding met de club. Heb jij zoals eerder benoemd een bestuur met een wat hogere gemiddelde leeftijd, dan is het bedenken van activiteiten die aanslaan bij deze leeftijd misschien niet zo voor de hand liggend. Kies er daarom voor om juist deze leeftijdsgroep te betrekken in de organisatie van deze activiteiten. Bijvoorbeeld door het opstarten van een jongerenpanel. Zo kunnen zij actief meedenken met de ontwikkelingen bij jouw club! Hiermee groeit de engagement wat ervoor zorgt dat ze sneller bereid zijn om meer voor de club te doen. Daarnaast kunnen de leden van dit panel anderen aansporen om ook actiever te zijn binnen de vereniging. Het werkt voor jongeren namelijk beter om door leeftijdsgenoten geënthousiasmeerd te worden, dan ‘verplicht’ te worden door mensen uit het bestuur. 

De invulling van deze belevenissen kan zo eenvoudig of ingewikkeld als je wilt. We geven je alvast een paar ideeën:  

  • Een Halloweenfeest 
  • Een pubquiz 
  • Een zomer BBQ  
  • Een filmavond 
  • Een dart-avond 

 

Bij SVMM zijn ze al heel actief in het organiseren van dit soort activiteiten. “Bij onze dartfeesten komen ook mensen van buitenaf en van andere verenigingen. Er komen echt veel mensen op af. We vragen dan ook altijd een entreeprijs. Het zorgt dus ook voor extra omzet!” vertelt Yulika.  

Unlock de potentie van jouw sportcomplex 

Iedereen wil zijn club toekomstbestendig maken. Maar hoe doe je dit? Het tegengaan van leegstand op uren die je zelf geen gebruik maakt van jouw voorzieningen is een goede eerste stap. Want lege velden en verlaten kantines leveren natuurlijk niks op! Welke lokale samenwerkingen kun je aangaan om hier extra omzet uit te halen? Denk eens aan het samenwerken met scholen, buurthuizen en zorginstellingen. Jouw complex biedt ontzettend veel mogelijkheden. Een goed voorbeeld is de samenwerking met het onderwijs. Het voortgezet onderwijs heeft namelijk sinds 2023 verplicht een uur extra lichamelijke opvoeding. Niet alle scholen kunnen dit rond krijgen met hun eigen voorzieningen. Pak als vereniging dus zeker deze kans aan! De kantine is daarnaast een ideale plek om als buurthuis of naschoolse opvang ingezet te worden. Zo wordt jouw club het hart van de gemeenschap en haal je ook nog eens extra inkomsten uit de uren dat jouw leden de voorzieningen toch niet gebruiken! Een win-win situatie.  

Groei verder met de professionalisering van jouw sportclub 

We hebben het nu al gehad over het toevoegen van extra activiteiten en de maatschappelijke inzet van jouw sportpark. Maar hoe coördineer je al deze activiteiten wanneer je met meerdere clubs gebruik maakt van de velden en de kantine? Bij steeds meer omni-verenigingen of sportparken met meerdere verenigingen wordt er gekozen voor een sportparkmanager. Deze persoon is de go to persoon tussen alle betrokken verenigingen, maatschappelijk partners en de gemeente. Vooral contact met de gemeente kost vaak veel tijd, maar speelt een cruciale rol om jouw voorzieningen maatschappelijk in te zetten. Tijd die jij en andere vrijwilligers, begrijpelijk, niet hebben omdat ze het vrijwilligerswerk combineren met hun eigen baan. Een sportparkmanager gaat met alle partijen om tafel en inventariseert wat iedereen wil bereiken, om vervolgens de juiste acties uit te zetten. 

We gaan het niet mooier maken dan het is: professionalisering kost geld. Het is daarom goed om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. NOC*NSF heeft een handige toolkit gebouwd waar alle belangrijke informatie over sportparkmanagement te lezen is. Ook als club zonder behoefte aan een sportparkmanager is hier handige informatie te vinden! 

Digitalisering van jouw kantine: welke stappen heb jij al gezet? 

Heb je onze blog al gelezen over de sportkantine van de toekomst? Digitalisering blijft ook in 2024 een belangrijke trend. Ben jij er al actief mee bezig, of is digitalisering voor jouw club toekomstmuziek? Het is in ieder geval slim om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op dit gebied! Wij geven graag een mooie voorzet voor digitalisering in jouw kantine door je meer te vertellen over de voordelen van onze Digitale Prijslijst en de Klantendisplay. Deze oplossingen bieden allebei de mogelijkheid om een extra inkomstenbron te genereren. Maar dat is niet alles! De Digitale Prijslijst is een scherm in jouw kantine waar, zoals de naam al zegt, jouw prijslijst op te zien is. Deze is gekoppeld aan jouw beheeromgeving, waardoor de prijzen en producten altijd up-to-date zijn. Dat is wel zo handig! De Klantendisplay is een klein scherm dat aan jouw kassa gemonteerd kan worden. Hierop ziet de bezoeker direct wat er is aangeslagen, waardoor de kans op foute bestellingen door verkeerd aanslaan kleiner wordt.  

Terug naar de extra inkomstenbron: hoe zit dat nu met de Klantendisplay en Digitale Prijslijst? Naast de nuttige informatie over prijzen en de producten die aangeslagen zijn, bieden deze schermen je de mogelijkheid om een eigen slideshow toe te voegen. Dit is ideaal om reclame te maken voor (lokale) ondernemingen in jouw kantine.  Net als de bedrijfsreclame op borden langs jouw veld, heb je de optie om deze ondernemingen te laten betalen voor een vastgestelde tijd op deze schermen. Is er een belangrijke mededeling of wil je een activiteit onder de aandacht brengen? Voeg ook daar een slide voor toe en iedereen die in jouw kantine naar de Digitale Prijslijst of Klantendisplay kijkt, is direct op de hoogte!  

In de startblokken voor 2024! 

We hebben je nu een inkijkje gegeven in ontwikkelingen waarvan wij verwachten dat deze (nog) groter worden in 2024. Wat voorop staat is dat het betrekken en betrokken houden van jongeren alleen maar belangrijker wordt. Ze zeggen niet voor niets ‘De jeugd heeft de toekomst’. Zorg hierbij dus dat je veel verschillende activiteiten aanbiedt waar de vereniging door gaat leven! Met de professionalisering van de club ontlast je jouw vrijwilligers en wordt de maatschappelijke inzet van jouw voorzieningen een stuk eenvoudiger. Gaan jullie een sportparkmanager overwegen of kies je ervoor de volgende stap in digitalisering te zetten? Iedere actie, groot of klein, draagt bij aan de toekomst van jouw club! 

Niet al deze trends zullen voor iedere vereniging even haalbaar zijn, of dat nu in 2024 is of in een vijfjaren plan. Maar een nieuw jaar is wel een mooi moment om een start te maken met de verdere ontwikkeling van jouw vereniging. Wil je hierover doorpraten of heb je nog vragen over onze digitale prijslijst of klantendisplay? Onze Sportspecialisten staan natuurlijk óók in 2024 weer voor je klaar! 

Deel dit bericht op social media!

Download hier onze brochure!

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor welke branche wil je een brochure ontvangen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brochure branches
0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar webshop