Meer veiligheid op de sportclub? Begin dan met pinnen!

Pinnen is populairder dan ooit. Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland blijkt dat er sinds 2015 al meer met PIN wordt betaald dan met contant geld. Naast het gewone pinnen is het ook mogelijk om contactloos te betalen met je pinpas. Dit is een positieve ontwikkeling, zeker voor de sportclub. Hoe fijn is het dat je voortaan alleen nog maar je pinpas bij je hoeft te hebben.

Twelve onderzocht dat maar liefst 91% van hun aangesloten voetbalclubs een kassasysteem mét pinautomaat heeft. De meeste verenigingen zijn dus al goed op weg! Twelve sprak met voetbalclubs door het hele land over hun betalingsverkeer en de voordelen van contactloos betalen op de sportclub.

Inbraken

Helaas krijgen voetbalclubs er nog vaak mee te maken: inbraken. Hans van Vugt van FC Driebergen kan dit beamen: “We hebben helaas al twee keer te maken gehad met een inbraak. Al het geld was weg.” Minder contant geld binnen de sportkantine zorgt ervoor dat je als club minder risico loopt als er wordt ingebroken. Ten eerste is de schade minder groot, omdat er nou eenmaal minder geld gestolen kan worden. Ten tweede maak je het voor inbrekers minder aantrekkelijk om in te breken. Een inbreker weet dat er bij jouw voetbalvereniging weinig meer uit de kassa te halen valt. Hans is daarom maar wat blij dat pinnen bij hem in de kantine nu de normaalste zaak van de wereld is. “Het is gemakkelijk voor de gasten, want die pinnen overal tegenwoordig. Een hoop mensen hebben geen contant geld meer bij zich, dus het is echt ideaal. Ooit willen we naar volledig cashless op de vereniging gaan. Maar ja, alles op z’n tijd.”

 Vertrouwen en veiligheid vrijwilliger

Een voetbalclub draait vaak volledig op vrijwilligers en daar komt een groot vertrouwen bij kijken. Vaak staan er veel verschillende mensen achter de kassa op één dag. Als je veel met contant geld werkt, dan is de controle hierop lastig. Of het nou met opzet is of niet, er verdwijnt wel eens wat. Een rekenfout is snel gemaakt, dus contant geld is dubbel nadelig voor de club. Dat was voor Arthur van de Velde van DVVA één van de redenen om binnen zijn voetbalclub volledig over te stappen op pinbetalingen:

“Wij zijn razend enthousiast over het kassasysteem en de pinautomaat van Twelve. Ik kan het iedereen aanraden om te pinnen, want het geeft veel meer rust. Je hebt geen contant geld en daarnaast werk je met vrijwilligers. Ik weet dat je die moet vertrouwen, maar toch is het een fijn idee dat je geen contant geld meer hebt dat kan verdwijnen.”

De kans op fouten is met pinnen ineens een stuk kleiner. Maar ook de veiligheid van de vrijwilliger is met contant geld nog wel eens in het geding. Er zal namelijk toch iemand met het contante geld naar de bank moeten om het geld te storten. Veel vrijwilligers vinden dat helemaal niet fijn en dit wil je als club je vrijwilligers eigenlijk ook niet aandoen. Voor Arthur van DVVA was dit de belangrijkste reden om volledig over te gaan tot pinnen: “Het is vooral een stukje veiligheid, want er hoeft nu niemand meer met contant geld over straat naar de bank.”

Vooroordelen

Twelve merkt dat penningmeesters denken dat er bij hun voetbalclub geen behoefte is om te pinnen, omdat er nooit naar wordt gevraagd. Maar het werkt juist andersom! Leden vragen er niet naar, omdat ze weten dat het niet kan. Ze zien dat als een club het eenmaal aanbiedt, ze al snel niet meer zonder kunnen. Ten eerste stijgt de omzet. Alle leden hebben ineens meer geld op zak en iedereen kan nu dat laatste rondje nog wel betalen als het gezellig is. Ten tweede zijn er tijdens de rust veel kleine transacties en piekmomenten, waardoor elke vereniging gebaat is bij een snelwerkend pinautomaat! Ten slotte ben je als club ook in één klap af van het bonnetjes schrijven of bierviltjes bijhouden, want iedereen kan meteen met PIN afrekenen.

De meest veilige manier van betalen

Pinnen en contactloos betalen zijn mooie ontwikkelingen die ook door penningmeester Arthur van de Velde enorm worden toegejuicht. “Ik zou het liefste overal op deze manier willen betalen, zo handig is het!” Ook Hans van Vugt ziet het pinnen op de voetbalclub als een positieve ontwikkeling. “We zien constant dat er meer gepind wordt dan dat er met contact geld wordt afgerekend!”

Als je twijfelt of de leden van jouw voetbalclub klaar zijn om alleen nog maar gebruik te maken van pinbetalingen en contactloos betalen, doe dan eens een proef! Kies een avond in de week dat er alleen nog maar met PIN betaald kan worden. Informeer je leden over de voordelen en het gemak van pinnen en contactloos betalen via de website en social media. Want we mogen wel concluderen dat pinnen de meest veilige manier van betalen is, voor zowel de leden en vrijwilligers als de voetbalclub.

Neem contact op met ons Sport team voor meer informatie over cashless betalen.

ING actie       

ING en Twelve stimuleren het pinnen op de sportclub door een gecombineerde actie. Iedere voetbalclub die een nieuw Pinkassa aanschaft via de ING actie, ontvangt een éénmalige korting van €300,- op de aanschafprijs. Al meer dan 570 voetbalclubs in Nederland maken gebruik van deze actie. Doe mee met de actie!