Meer pinbetalingen dan contante betalingen

Consumenten in Nederland hebben in 2015 voor het eerst vaker afgerekend met de pinpas dan met contant geld. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland blijkt dat de helft van de transacties in 2015 met een pinpas werd betaald. Het aantal contante betalingen is tussen 2014 en 2015 gedaald van 3,44 miljard naar 3,19 miljard. Het aantal pinbetalingen daarentegen is juist toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard betalingen.

Steeds vaker kleine bedragen

De stijging van het aantal pintransacties komt volgens De Nederlandsche Bank doordat consumenten steeds vaker kleine bedragen betalen met de pinpas. Zo werd in 2010 nog slechts 11 procent van de aankopen onder de 5 euro met de pinpas betaald. In 2015 gebeurde dit bij 30 procent van de aankopen. Naast de afschaffing van de chipknip is dat waarschijnlijk het gevolg van de introductie van het gebruiksvriendelijke contactloos betalen. Hierdoor hoeft er voor een betaling onder de 25 euro geen pincode ingevoerd te worden, wat het afrekenen een stuk makkelijker en sneller maakt.

Mobiel betalen

Het betalen zal in de toekomst alleen maar eenvoudiger worden. Bedrijven als Apple en Samsung zien de smartphone als de nieuwe portemonnee. Het principe contactloos betalen met een pinpas of met je smartphone is hetzelfde, mits je pinpas of smartphone een NFC-chip bevat. Zo kun je overal waar je contactloos kunt betalen met de pinpas ook betalen met je smartphone. Apps voor mobiel betalen stonden eind vorig jaar al op bijna één op de zes smartphones in Nederland, een kleine twee miljoen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Op dit moment gebruiken enkele tienduizenden Nederlanders hun smartphone daadwerkelijk al als vervanging voor de pinpas. Naar verwachting vindt er volgend jaar een forse stijging plaats, als Apple en Samsung gelijk krijgen.