Voordelen contactloos betalen

contactloos betalen

Tegenwoordig kan je op ruim 140.000 plekken in Nederland contactloos betalen. Steeds meer mensen verwachten ook dat dit mogelijk is en hebben zelfs een voorkeur voor contactloos betalen. Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat 51 procent van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos wordt gedaan. Wat houdt contactloos betalen nu eigenlijk in en wat zijn de voordelen ervan? 

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is simpel gezegd “betalen zonder je pincode in te voeren’’. Je hoeft slechts je pas, telefoon, horloge of ander betaalaccessoire tegen de betaalautomaat aan te houden om af te rekenen. Hiermee bespaar je twee handelingen en daarmee ook tijd. Door het “contactloos betalen logo’’ dat op een betaalautomaat is aangebracht, zie je of contactloos betalen mogelijk is. Contactloos betalen is eenvoudig, veilig en snel. Maar het heeft meer voordelen. Die nemen we graag met je door in deze blog. 

De technologie achter contactloos betalen  

Je ziet en hoort de term overal: NFC. NFC staat voor Near Field Communication. We gebruiken NFC al heel wat jaren op veel verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan je OV-chipkaart. Tegenwoordig zijn deze NFC-chips terug te vinden in veel apparaten, waaronder ook onze smartphones en smartwatches. Hiermee zijn de mogelijkheden voor contactloos betalen ook toegenomen. Maar wat is NFC nu eigenlijk en hoe zorgt het ervoor dat wij allemaal contactloos kunnen betalen? NFC is de technologie die ervoor zorgt dat er op heel kleine afstanden (maximaal 10 centimeter) draadloos gecommuniceerd kan worden tussen verschillende apparaten die allebei een NFC-chip hebben. De overdracht kan alleen plaatsvinden tussen een chip en een reader. Een NFC-chip kan dus nooit uit zichzelf gegevens overdragen zonder een aanwezige reader. Door deze kleine afstand, is het een heel veilig middel om gegevens over te dragen. Deze veiligheid wordt ook digitaal gewaarborgd. Bij mobiele betalingssystemen zoals Apple Pay, Google Pay of soortgelijke systemen, wordt er gebruik gemaakt van tokeniseren. Dit houdt in dat alle vertrouwelijke informatie die overgedragen wordt tijdens een transactie, wordt vervangen door een unieke identificatiecode. De gegevens worden door middel van deze token onleesbaar gemaakt.  

Besparen maar! De economische voordelen van contactloos betalen 

Contactloos betalen zorgt ervoor dat betalingen sneller worden uitgevoerd. Er kunnen daardoor meer gasten geholpen worden in een kortere tijd ten opzichte van de ‘standaard’ pinmogelijkheden en contante betalingen. Daarnaast zijn in de afgelopen vier jaar de kosten van contante betalingen met 16 procent gestegen, terwijl de kosten van pinbetalingen met 11 procent zijn gedaald. Dit verschil wordt steeds groter. En dat merk jij ook uiteindelijk op jouw kassa. 

Altijd een glimlach: Klanttevredenheid door snelheid en gemak

Uit een Brits onderzoek van Omnico blijkt dat 65 procent aangaf dat lange wachttijden een reden is om een bedrijf te verlaten of voortaan te mijden. Volgens het onderzoek mag de wachttijd maximaal 5 minuten en 54 seconden zijn. Een contactloze betaling is 7 seconden sneller dan een reguliere pinbetaling en maar liefst 16 seconden sneller dan een contante betaling. Hieruit blijkt dat contactloos betalen een bijdrage levert aan het verkorten van de wachtrij, waardoor de wachttijden ook verkort worden. Hierdoor verhoog je de klanttevredenheid met als gevolg het behoud van je klanten.  

Verlaag de drempel! Contactloos betalen zorgt voor omzetverhoging

Zoals je eerder hebt gelezen besproken, heeft contactloos betalen als voordeel dat de snelheid van betalingen toeneemt. Bovendien heeft contactloos betalen een drempelverlagend effect, door het gemak van de betaling en het missen van overzicht van de uitgaven. Uit onderzoek verricht door Mastercard blijkt dat mensen 30 procent meer uitgeven met contactloos betalen dan met een andere betalingsmogelijkheid. Dit alles heeft tot gevolg dat er een toename in de omzet plaatsvindt. 

Altijd bij de hand: Betalen met een zwaai van je telefoon

Bij de meeste banken is het mogelijk om je betaalpas te koppelen aan je mobiele telefoon of smartwatch. Hierdoor betaal je zonder gebruik van je pinpas. Dit is de ultieme oplossing als je per ongeluk je portemonnee bent vergeten en toch iets wilt kopen. Onze telefoon hebben we eigenlijk altijd wel bij ons, toch? Daarnaast brengt deze trend nog een voordeel met zich mee, want je krijgt meer inzicht op je financiën. De betaalapp geeft je namelijk direct een overzicht van je uitgaven.  

Veiligheid voorop: Hoe contactloos betalen de beveiligingsbarrière verhoogt

Veiligheid speelt een grote rol. Door de toename van contactloze betalingen en daardoor dus minder contant geld is er minder kans op diefstal. Zo blijkt dat het aantal overvallen in vergelijking met 2013 met 21 procent is afgenomen. Daarnaast is er bij een contactloze betaling geen mogelijkheid om de pincode af te lezen. Om de risico’s van diefstal van een pas zo klein mogelijk te houden, kan er een maximaal bedrag ingesteld worden dat contactloos betaald kan worden. Daarbij wordt eventueel verlies van geld bij diefstal vergoed door de bank. Fraude met contactloos betalen kan daarnaast alleen bij pinautomaten van ondernemers. Het is niet mogelijk contactloos geld af te halen bij een geldautomaat. 

Dat kan sneller: Contactloos betalen houdt de vaart erin

Bij contactloze betalingen zorgen voor een vermindering van administratie, die wel gedaan moet worden bij contante betalingen. Hiermee bespaar je dus veel tijd. Daarnaast is het al eerder genoemd dat een contactloze pinbetaling 7 seconden sneller is dan een normale pintransactie en zelfs 16 seconden sneller dan een contante betaling is. Dit is ook niet zo gek, te bedenken dat je bij een contactloze betaling twee handelingen minder hoeft uit te voeren dan bij een pinbetaling waarbij je je pas insteekt. 

Wie het kleine niet eert: Ook kleine bedragen pinnen 

Door de limiet van 50 euro, die gekoppeld is aan het contactloos betalen, worden ook de kleine betalingen via contactloos betalen gestimuleerd. Voorgaande jaren was het niet gebruikelijk om kleine bedragen te pinnen, omdat de kosten van een pintransactie hoger lagen dan bij een contante betaling. Echter zijn deze kosten drastisch verlaagd, en komen zelfs al onder die van een contante betaling, waardoor ook de kleinste geldbedragen tegenwoordig gepind kunnen worden. 

Een toekomst zonder pinpassen is een groenere toekomst

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat een betaling met de pinpas net zoveel stroom kost als het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp van 8 watt, terwijl een betaling met contant geld gelijk staat aan 2 branduren. Pinbetalingen kosten vooral energie door de productie van de pinpassen, echter bij contactloos betalen kan dit ook via de telefoon. Deze trend kan ertoe leiden dat er op termijn geen pinpassen meer hoeven te worden geproduceerd. Hiermee neemt de milieubelasting rondom betalingen nog verder af. Een mooi streven voor de toekomst! 

Beveiligingsprotocollen die je geld veilig houden

Als je contactloos betaalt met je pinpas, kan je dus voor maximaal 50 euro afrekenen per keer zonder je pincode in te voeren. Wanneer je met verschillende transacties boven de 100 euro komt, wordt ook je pincode gevraagd op het pinapparaat. Betaal je contactloos met een telefoon of andere accessoire, dan stel je zelf een maximum bedrag in via de app van jouw bank. 

Naast deze beveiligingsvorm zijn er nog meer protocollen die door de verschillende banken gevolgd worden om voor de veiligheid van digitale transacties te zorgen. Deze lichten we hieronder kort toe:  

Zero Liability Protection

Deze beveiliging wordt door financiële instellingen gebruikt om klanten te beschermen tegen transacties die ze niet zelf gedaan hebben. Denk hierbij aan fraude die met jouw betaalpas gepleegd is. Alle grote creditcard maatschappijen werken met deze bescherming. Je bent hiermee als consument dus niet aansprakelijk voor bedragen die ongeautoriseerd zijn afgeschreven. 

Cryptografische beveiliging

Het goed beveiligen van digitale gegevens kan niet zonder cryptografie. Dit wil zeggen dat de begrijpelijke taal waarin de gegevens staan verandert in onbegrijpelijke data die daardoor niet meer door mensen met verkeerde bedoelingen te gebruiken is. De eerdergenoemde tokenisatie is een vorm van cryptografie die gebruikt wordt om transacties veilig te laten verlopen.  

Natuurlijk zijn er ook beveiligingsprotocollen die niet van onduidelijke taal en cijfers aan elkaar hangen. Je kunt zelf als gebruiker van een pinpas of telefoon voor betalingen al veel maatregelen treffen om fraude met jouw pas te voorkomen. Check regelmatig je transactieoverzichten, zo valt het je direct op wanneer er een onjuiste transactie gedaan is. Is jouw pas gestolen of ben je deze kwijt? Meld dit direct bij jouw kaartverstrekker en blokkeer je pas! Daarnaast is het ook aan te raden om een pashouder te gebruiken die de NFC blokkeert.  

De toekomst van contactloos betalen

Je kunt wel zeggen dat we al leven in de toekomst van contactloos betalen. De groei die sinds het begin van deze betaalmethode is ontstaan, blijft doorzetten. Hierbij loopt het gebruik van de pinpas voor deze betalingen terug. Marktonderzoeksbureau Grand View Research stelt dat contactloze betalingen met een smartphone tussen 2023 en 2030 met meer dan 30% zullen toenemen. Want het is allang niet meer nodig om je pinpas mee te nemen of je pincode in te voeren. Door gebruik van biometrische authenticatie op je telefoon of smartwatch wordt jouw vingerafdruk of gezicht al gebruikt als extra beveiliging bij het uitvoeren van betalingen.  

De grootste uitdaging voor contactloos betalen en/of met pin betalen, is de groeiende groep van mensen die digitale betalingen niet vertrouwt. Dit komt voort vanuit een bepaald wantrouwen naar de overheid en het gevoel gecontroleerd te worden. Deze groep is sinds de coronapandemie toegenomen en steekt hun mening en ideeën niet onder stoelen of banken. Wij hopen je in deze blog in ieder geval te hebben laten zien dat er veel protocollen rondom digitale betalingen zijn die er juist voor zorgen dat gegevens veilig worden overgedragen. Deze protocollen moeten wel goed met de tijd mee blijven gaan om alle nieuwe technologische ontwikkelingen bij te blijven benen.  

Ondanks dat er veel voordelen aan contactloos betalen zitten, vragen sommige mensen zich af of contactloos betalen wel veilig genoeg is. Daarom gaan we in de blog: ‘Hoe veilig is contactloos betalen’, in op de veiligheid van deze betaalwijze geven wij je tips om het contactloos betalen voor jezelf en je omgeving nog veiliger te maken. 

Deel dit bericht op social media!

Download hier onze brochure!

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor welke branche wil je een brochure ontvangen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brochure branches
0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar webshop