
Je hebt de term misschien al vaker voorbij zien komen: closed loop. Het is dé oplossing om cashless te gaan zonder je bezoekers te verplichten met een pinpas te betalen. Maar dat is niet alles, closed loop biedt jouw sportvereniging, stadion, horecaonderneming of event nog veel meer mogelijkheden. In een reeks van blogs vertellen wij je alle ins en outs over dit handige betaalsysteem. We trappen af met het beantwoorden van de belangrijkste vraag:
Wat is closed loop?
Closed loop is een gesloten betaalsysteem dat draait om interne transacties die specifiek gekoppeld zijn aan één evenement of club. Hierbij gebruik je als lid of bezoeker een pas of polsbandje met een chip waar saldo op gezet wordt. Bij het betalen maakt de chip verbinding met de backoffice van de Twelve kassa en wordt het bedrag afgeschreven van het saldo. Tegoeden kunnen alleen gebruikt worden bij het specifieke evenement of de club.
Waar vind je dit betaalsysteem?
Je vindt het vooral terug bij sportclubs en evenementen. Het gebruik op deze locaties is in de basis hetzelfde, maar de inzet ervan bij sportclubs is vaak uitgebreider, hierover lees je verder in deze blog meer. Bij evenementen wordt veel gewerkt met een hybride vorm van closed loop. Dit betekent dat het evenement voor bezoekers pin only is, maar dat bijvoorbeeld alleen genodigden of vrijwilligers gebruik maken van betaalpassen of bandjes waar de organisatie een tegoed op zet. Zo is er geen gedoe met declaraties achteraf en kan een artiest eenvoudig consumpties halen met het tegoed van het evenement.
De voordelen van closed loop
We vroegen onze Productspecialist Cashless, Marjolein van Bommel, naar de grootste voordelen van dit betaalsysteem. Zij vertelt ons: ‘Het grootste voordeel is dat alle transacties dus plaatsvinden binnen een gesloten omgeving. Dit betekent dat je veel meer zelf in de hand hebt. Je kan precies zien hoeveel er opgewaardeerd wordt hoeveel er uitgegeven wordt. Hierdoor kun je als club of organisatie het gedrag van de gebruikers nog beter volgen en hierop acties ondernemen.’ Daarnaast is een groot voordeel dat de transactiekosten, die horen bij pinbetalingen, niet doorgerekend worden binnen het closed loop systeem. Dit kan tot wel 6 cent per transactie schelen. Ook heeft dit systeem nog specifieke voordelen voor bepaalde branches.
Je hoort erbij
Binnen de sportclubs wordt vaak het gebruik van een clubcard of teampas gecombineerd met het closed loop systeem. Wanneer iedereen hetzelfde pasje heeft, wordt het gevoel van erbij horen versterkt. Daarnaast biedt het veel praktische voordelen. Zo kan de clubpas niet alleen gebruikt worden voor betalingen, maar ook voor het reserveren van tennisbanen of als directe leeftijdscontrole aan de bar. Wil je je vrijwilligers een extra beloning geven? Door geld op hun clubcards te zetten, komt het bedrag gegarandeerd terug in de club én kun je het bedrag fiscaal aftrekken.
Tot in de puntjes gepersonaliseerd
Voor evenementen betekent het closed loop systeem dat je je branding zelfs tot aan je betaalproces kan doorvoeren. Je hebt volop keuze in het design van de passen en kunt je eigen valuta bepalen. Zo gaat bij het Preuvenement in Maastricht alles in Lappen in plaats van euro’s en bij Bourgondisch Den Bosch gaat het over Gerritjes. Hiermee trek je de branding van jouw evenement helemaal door.
Meer weten over dit betaalsysteem?
Bij Twelve zijn we al jarenlang expert in het aanbieden van closed loop systemen voor zowel onze sportklanten en evenementen. Wij weten als geen ander dát het werkt en hoe het werkt. Meer over de te volgen stappen lees je in het closed loop stappenplan. Onze specialisten in closed loop vertellen je daarom graag meer over deze ideale oplossing. Nog geen klant van Twelve, maar wel geïnteresseerd in onze closed loop oplossing? Plan dan direct een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze specialisten of neem contact met ons op.