
Volgens onderzoek van Stichting Waarborgfond Sport is de financiële positie van sportverenigingen de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk verbeterd. Toch horen wij nog altijd vaak zorgen van verenigingen rondom de financiering. En dat het een hot topic is, wordt ieder jaar weer bevestigd door de verschillende presentaties hierover tijdens de Nationale Sportvakbeurs. Eind vorig jaar was er nog veel onduidelijkheid vanuit de overheid over subsidiemogelijkheden voor sportverenigingen. Zo zou de BOSA sneller verlaagd worden en was er nog geen zicht op een alternatief. Nu al dat stof wat meer is neergedaald en duidelijk is geworden wat er mogelijk is, werd het voor ons tijd om dit voor jou op een rijtje te zetten.
Hoe baan je je een weg door de jungle van subsidies?
Er zijn op verschillende niveaus subsidies aan te vragen in Nederland. Zo heb je landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen. Het grootste minpunt van alle subsidies, zodra de pot leeg is, heb je simpelweg pech. Daarom is het verstandig om niet alleen na te denken over subsidies, maar ook over andere financieringsmogelijkheden. Hierover later meer. Eerst gaan we in op die landelijke regelingen.
Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)
Een regeling waarvan de pot voor dit jaar bijna leeg is, is de BOSA-subsidie. Deze subsidie is in 2019 in het leven geroepen om verenigingen te helpen bij investeringen in hun accommodatie. Zo’n 60% van de sportaccommodaties heeft clubhuizen en kleedruimtes die ouder zijn dan 40 jaar (SWS, 2025). Om, onder andere, energiekosten laag te houden, moet hier vaak een verduurzamingsslag geslagen worden. De aanvragen die tot nu toe ingediend zijn (6 maart 2025), zijn al hoger dan het maximale bedrag én wordt het budget de komende jaren alleen maar lager. Zodra het bedrag aan aanvragen 115% van het maximale budget bereikt heeft, kan je geen aanvraag meer indienen. Wil je hier dus nog gebruik van maken, is het belangrijk om snel actie te ondernemen!
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
Lukt het niet meer om een aanvraag voor de BOSA in te dienen, maar wil je wel stappen zetten in het verduurzamen van jouw vereniging? Dan heb je sinds dit jaar nog een kans. De overheid stelt de DUMAVA-subsidie voor het eerst ook open voor sportaccommodaties. Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat deze subsidie alleen aangevraagd kan worden door de eigenaar van de accommodatie. Daarnaast zitten er meer voorwaarden aan het aanvragen van deze subsidie.Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de webinar van de Rijksoverheid op 27 maart 2025.
Het aanvragen van de DUMAVA-subsidie kan vanaf 2 juni 2025 en je kunt je aanvraag al digitaal klaarzetten vanaf 19 mei. Wil je hier aanspraak op maken? Zorg dan dat je op tijd alle nodige documenten verzameld hebt. Wat hiervoor nodig is, vind je ook op de website van de Rijksoverheid.
Provinciale en gemeentelijke subsidies
Naast de landelijke regelingen zijn er ook provinciale en gemeentelijke subsidies. De hoogte en inhoud daarvan zijn natuurlijk afhankelijk van de provincie en/of gemeente waar jouw vereniging gevestigd is. Een voorbeeld van zo’n gemeentelijke subsidie is de Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen (IAS) in gemeente Den Haag. Deze subsidie kan onder andere gebruikt worden om voorzieningen van de accommodatie te verbeteren en energiebesparende maatregelen te treffen. In de Sportsubsidie database vind je een uitgebreid overzicht van alle financieringsmogelijkheden in Nederland op sportgebied.
Neem het heft in eigen handen
Subsidies vanuit de overheid of gemeente zijn natuurlijk een goede manier om de financiering van verduurzaming bij jouw vereniging goed op weg te helpen. Het is wel goed om te realiseren dat dit vaak niet het gehele bedrag dekt. Zijn er projecten die écht aangepakt moeten worden, maar is de clubkas niet voldoende? Bekijk dan welke andere mogelijkheden er zijn om vanuit je gemeenschap geld op te halen. Schrijf je in voor georganiseerde acties, of start zelf een crowdfunding.
Een recordomzet voor de Grote Clubactie
Alle onrust rondom de politieke beslissingen over sportverenigingen heeft er misschien wel aan bijgedragen dat de Grote Clubactie vorig jaar een recordbedrag heeft opgehaald. Meer dan 20 miljoen euro werd er opgehaald door ruim 6000 verenigingen, met een gemiddelde van een kleine 3000 euro per vereniging. Dit kan precies die buffer zijn die jouw vereniging nodig hebben om nieuwe ballen en hesjes te kopen of de kantine van een frisse laag verf te voorzien. Vanaf 20 september gaat deze actie weer van start. Doet jouw club nog niet mee? Ga dan naar de website van de clubactie voor meer informatie.
Samen voor een financieel gezonde club
Je een weg banen door alle verschillende financieringsmogelijkheden is niet eenvoudig, maar tegenwoordig wel belangrijk voor een toekomstbestendige sportvereniging. Om ervoor te zorgen dat de inkomstenstroom in je kantine in ieder geval soepel verloopt, helpen we je graag bij het optimale bestelproces. Daarnaast zorgt onze overzichtelijke beheeromgeving voor het nodige inzicht in de financiële situatie van je kantine. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten.