Een kijkje in de keuken van bijzondere koekenbakkers

Twelve is op bezoek gegaan bij de Koekfabriek in Breda. Bezoekers kunnen bij de Koekfabriek genieten van een heerlijke kop koffie met ambachtelijke koekjes die gemaakt zijn door wel héél bijzondere koekenbakkers.

De Koekfabriek is opgericht om mensen, voor wie het niet vanzelfsprekend is om ergens bij te horen, te kunnen voorzien van een plek in de maatschappij. Het idee van de Koekfabriek is namelijk dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hier een uitdagende en zinvolle werkplek vinden. Vaak gaat het om mensen met een verstandelijke beperking. Met het werk in de Koekfabriek staan ze midden in de maatschappij. De Koekfabriek werkt hierbij samen met de lokale zorgpartner. Deze zorgorganisatie levert de benodigde zorg voor de mensen met een verstandelijke beperking die in de bakkerij van de Koekfabriek werken.

We zijn in gesprek gegaan met de projectleidster en bedrijfsleidster van de Koekfabriek, Kristel de Krijger en Pam Brinkman.

De gebruiksvriendelijke kassa

Kristel weet nog goed toen ze zich voor het eerst realiseerde dat de Twelve Kassa een goed systeem was voor de medewerkers waarmee zij werken. Dat moment was op de braderie. “Het was eigenlijk niet in mij opgekomen dat iemand anders dan ik de kassa zou doen op de braderie. We hebben de kassa ook nooit uitgelegd, maar op een gegeven moment was het best wel hectisch op de braderie en zei een koekenbakker: ‘Geen probleem, dat doe ik wel, deze kassa is makkelijker dan de kassa van de Albert Heijn’. Hij stond dat allemaal zelf te doen. We hadden hem helemaal niks uitgelegd!”

Werken met kleuren

De Koekfabriek heeft hun producten gekenmerkt met verschillende kleuren, zodat het voor de medewerkers nog makkelijker wordt om met de kassa te werken. Dit hebben ze zowel op de producten in de winkel als op de kassa gedaan. Zo hebben chocoladekoekjes bijvoorbeeld een bruine sticker op de verpakking en hebben boterkoekjes een roze sticker op de verpakking. De knoppen van de chocoladekoekjes en boterkoekjes op de kassa hebben ook deze kleuren. Zo wordt het nog makkelijker en overzichtelijker werken voor de koekenbakkers.

In eerste instantie had de Koekfabriek de kleuren random toegewezen aan de producten, maar na een week hadden ze dat meteen veranderd naar de kleur van de smaak van het product. Pam zegt daarbij: “Veel mensen die met onze kassa werken, kunnen heel slecht lezen, dus die moeten producten op een bepaalde manier herkennen aan een kleur en afbeeldingen. Onze medewerkers zijn heel visueel ingesteld. We hebben grote zakjes en kleine zakjes en dat herkennen ze aan bijvoorbeeld lichtbruin of donkerbruin. De verschillende smaken thee zijn ingedeeld op kleur op basis van de theezakjes. Met de koude dranken doen we ook alles op kleur, dus spa blauw is blauw, spa rood is rood, appelsap is groen en fristi is roze”. Bij eten en drinken wordt er gebruik gemaakt van afbeeldingen en pictogrammen, zodat de medewerkers hier onderscheid in kunnen maken. Kristel en Pam proberen vooral te focussen op wat er wel mogelijk is en ze proberen niet te benadrukken wat er eigenlijk niet kan met hun medewerkers. Het kassasysteem van Twelve past daar heel mooi bij. “Eigenlijk zagen we door deze kassa dat het wel mogelijk is om in de horeca te werken met deze mensen en dat is wel heel erg leuk”, aldus Kristel.

Ben je ook op zoek naar een gebruiksvriendelijk kassasysteem? We adviseren je graag over de mogelijkheden. Neem contact op met ons.