Toen de meeste sportkantines het geld nog in kluisjes deden, besloten ondernemers Arthur de Neree, Willem van Kralingen en Pieter-Paul van Heeswijk dat zij met hun bedrijf de sportkantines volledig cashloos gingen maken. Elf jaar later zijn de meeste sportkantines voorzien van een kassa en pinautomaat, maar de groei van hun bedrijf Twelve zet nog steeds door. Huidig CEO Pieter de Jong vertelt.
Groeien door steeds een nieuwe niche te bedienen, dat is de strategie van Twelve, het bedrijf dat inmiddels 2300 sportkantines tot zijn klanten rekent en ook naar andere markten uitbreidt. ‘’We zijn de enige in Nederland die zich volledig op sportkantines ging richten,’’ vertelt De Jong. ‘’Dat is ook wel logisch, want voor deze sector moet je een lange adem hebben. Bij verenigingen willen ze graag voor een dubbeltje op de eerste rang en je moet heel veel demo’s doen voor je succes hebt. Maar als start-up met weinig kosten kun je dat doen.’’
Geld in houten bak
Ondernemers Willem van Kralingen, Pieter-Paul van Heeswijk en Arthur de Neree richtten in 2007 Le Credit Sportif op, de voorganger van Twelve. De Jong kwam er in 2012 bij. De drie oprichters werkten samen in een Utrechtse studentenkroeg en werden van daaruit gevraagd om de kantine van een tennisclub te exploiteren. ‘’In die tijd ging het geld van zo’n club gewoon in een houten bak en was er alleen maar cash. Dat was een enorm risico, dus daar lagen wel mogelijkheden.’’
Het drietal opende een kantoor boven de kroeg waar ze begonnen waren en breidden van daar hun bedrijf uit. Het eerste wapenfeit was een simpele ‘’Fisher-Price-achtigekassa’’ die ook mensen zonder kassa-ervaring makkelijk konden bedienen. Met grotere opdrachtgevers als NAC Breda kon de groei niet uitblijven en die zet elf jaar later steeds door. Dit jaar nog nam de omzet toe met 30 procent (overnames niet meegeteld) en in de periode 2012-2018 ging het aantal medewerkers van 4 naar 60.
Duizenden demo’s
Gevraagd naar een groeigeheim, excuseert De Jong zich voor het cliché, maar: ‘’Luisteren naar de markt is toch het belangrijkste als je wilt groeien. Wij zijn wel bij 4000 à 5000 verenigingen geweest om demo’s te doen.’’ Zo komt de ondernemer ook op ideeën voor nieuwe producten. De Jong: ‘’Tijdens al die bezoeken hebben we heel wat bakken doorloopkoffie gekregen. Nu levert Twelve ook verse bonenkoffie, waarbij de club niet hoeft te investeren in het apparaat.’’
Het was een druk jaar voor het bedrijf, want behalve een overname introduceerde Twelve ook nog een nieuw product: de pinkassa. De Jong: ‘’We vonden het eigenlijk niet logisch dat mensen met twee apparaten rond moeten lopen, zeker niet in de catering.’’ Met de pinkassa hoeft dit niet meer omdat je op zo’n pinautomaat ook bestellingen in kunt voeren. Dat het een ei van Columbus is mag blijken uit de reacties. ‘’We kunnen de vraag nu al niet meer aan,’’ aldus De Jong.
Netwerk uitbreiden
Tijd om rustig bij te komen van alles wat er geregeld moest worden voor de overname van Quarto is er niet, vertelt de CEO. ‘’We zijn nu ook bezig om uit te breiden naar België en contacten te leggen met verenigingen en stadions daar.’’ Bovendien breidt hun netwerk door de overname van Quarto behoorlijk uit. Concreet kan De Jong daarover niet worden, maar er dienen zich in ieder geval meer nieuwe markten aan.
Dit artikel verscheen ook op De Ondernemer
Download hier onze brochure!
Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.
"*" geeft vereiste velden aan