
Van drukke festivalterreinen tot sportclubs met vaste leden: veel organisaties gebruiken al een closed loop of hybride systeem. In de praktijk bieden dit type systemen namelijk veel voordelen. In deze blog laten we je zien waar deze systemen al draaien, waarom ze daar goed passen en wat ze jouw organisatie kunnen opleveren.
Wat is closed loop en een hybride systeem?
Closed loop systemen zijn ontwikkeld voor gebruik binnen één specifieke organisatie. Denk aan clubkaarten van sportclubs of festivalbandjes waarmee je alleen op dat specifieke festival kunt betalen. Zo’n kaart of bandje kun je dus niet voor andere doeleinden gebruiken. Bezoekers zetten zelf vooraf tegoed op de kaart of het bandje. In de praktijk zie je steeds vaker hybride systemen, waarbij bezoekers kunnen kiezen tussen hun eigen betaalmiddel of een kaart/bandje van de organisatie.
Waar zie je het en waarom?
Nu je weet wat closed loop en hybride systemen zijn, is het tijd om te kijken hoe ze er in de praktijk uitzien. We nemen je mee langs drie branches waar deze systemen worden ingezet.
Festivals/venues
Op evenementen wordt een closed loop systeem vaak gebruikt als vervanging van de traditionele plastic tokens als betaalmiddel. Een closed loop systeem biedt de organisatie meer inzicht en de garantie dat het systeem het blijft doen wanneer de internetverbinding wegvalt.
Stadions
Stadions kiezen vaak voor een hybride oplossing. Vaste bezoekers kunnen betalen met hun gepersonaliseerde clubkaart en eenmalige bezoekers betalen met pin.
Sportclubs
Bij sportclubs zie je vaak een hybride systeem zodat teams of leden een clubkaart kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om na de wedstrijd samen iets te bestellen. Terwijl bezoekers gewoon kunnen betalen met pin. Zo houd je het laagdrempelig.
De voordelen van closed loop
- Volledige controle over de beleving: Jij bepaalt hoe het systeem eruitziet, welke betaalmiddelen je inzet en hoe bezoekers betalen. Zo creëer je een ervaring die past bij jouw organisatie.
- Lage transactiekosten: Je bespaart tot wel 6 cent per betaling, doordat je geen kosten hebt aan transactieverwerkers
- Waardevolle data: Krijg realtime inzicht in wat er wordt verkocht, wanneer en aan wie. Veel gedetailleerder dan bij een standaard betaalsysteem.
- Offline werking: Het systeem blijft gewoon werken, ook als de internetverbinding wegvalt.
- Vrijwilligers belonen: Zet eenvoudig tegoed op clubkaarten om vrijwilligers of medewerkers iets extra’s te geven.
Dit is hoe het werkt op locatie
HC ‘s-Hertogenbosch
HC ‘s-Hertogenbosch, een van de grootste hockeyclubs van Nederland, maakt gebruik van een hybride betaalsysteem. Het systeem is speciaal ingericht om ook teams de mogelijkheid te geven om samen één kaart te gebruiken voor gezamenlijke bestellingen. Teams bestellen na de wedstrijd eenvoudig via hun eigen gepersonaliseerde clubkaart in zwart-gele clubkleuren. Leden kunnen zelf saldo opwaarderen en afrekenen met één simpele scan. Geen gedoe meer met losse pinbetalingen.
Preuvenemint
Op het grootste culinaire openluchtfestival van de Benelux draait alles om de ultieme beleving. In plaats van te betalen met euro’s, gebruiken bezoekers ‘lappen’: een digitale munteenheid die ze eenvoudig kunnen opwaarderen via de PreuveneCard van Twelve. Alle betalingen lopen via deze gepersonaliseerde kaarten. Dat zorgt niet alleen voor meer overzicht, maar draagt ook bij aan de festivalervaring, doordat de betaalmethode past bij de sfeer en identiteit van het event.
Na afloop kunnen bezoekers hun resterende tegoed eenvoudig online terugvragen. Doen ze dat niet binnen drie dagen? Dan wordt het bedrag automatisch gedoneerd aan het goede doel. Zo draagt elke kaart bij aan een geslaagde én betekenisvolle editie van het Preuvenemint.
Roda JC
In het Parkstad Limburg Stadion zet Roda JC een slimme hybride oplossing in. Voor bezoekers die liever contant betalen, is er de mogelijkheid om ter plekke een clubkaart op te waarderen met cash. Daarmee kunnen ze vervolgens eenvoudig afrekenen bij de kassa’s, die verder pin-only zijn. Zo blijft het stadion cashless, maar bied je toch een optie voor bezoekers met cash.
Roda JC koos voor deze aanpak om meer inzicht te krijgen in het betaalgedrag en maakt zo het verschil met data en controle, zonder de toegankelijkheid te verliezen.
Zelf starten met een closed loop of hybride systeem?
Bij Twelve bieden we zowel closed loop als hybride betaalsystemen. Benieuwd welk systeem het beste past bij jouw organisatie? Neem hier vrijblijvend contact op. We denken graag met je mee.