Dé voordelen van selfservice: dit zijn ze!

Voordelen selfservice

Tijden veranderen en dat zorgt voor veel ontwikkelingen, ook in de Horeca. Zelf onze boodschappen scannen, pakketten afhalen in een afhaalautomaat én ook het bestellen van je maaltijden gebeurt steeds vaker met selfservice-oplossingen. Het gebruik van selfservice in zowel retail als Horeca is iets waar bijna iedereen wel mee te maken heeft. We ervaren allemaal wel het gemak van snel een boodschap afrekenen door zelfscan, maar welke voordelen heeft selfservice nog meer? Wij nemen je in deze blog mee in de wereld van de selfservice-oplossingen, de voordelen ervan en hoe je ervoor zorgt dat je een goede balans houdt tussen technologie en personeel op jouw werkvloer. 

Wat houdt selfservice in?

Als je Google vraagt naar de definitie van selfservice, krijg je zelfbediening. Nu had je die definitie zelf waarschijnlijk ook wel kunnen bedenken, maar wat houdt het nu écht in? Je kunt selfservice in retail en Horeca zien als de mogelijkheid om als klant zelf je aankoop of bestelling te doen, zonder dat je voor dit bestel- of betaalproces afhankelijk bent van personeel. Het idee hiervan houdt de wereld al decennialang bezig. Dit alles om de gastbeleving te verbeteren, sneller gasten te kunnen helpen én de druk op personeel te verlagen. Tegenwoordig zijn de zelfscankassa’s bij de grote supermarkten niet meer weg te denken en sinds de coronapandemie is de populariteit van selfservice-oplossingen enorm gestegen, ook als kassasystemen in de Horeca 

Wat zijn de voordelen voor horecagasten?

We zien selfservice op steeds meer plekken en dat is natuurlijk niet zonder reden. De vele voordelen die eraan vasthangen voor jouw gasten, maken het zeker het overwegen waard. We hebben al kort enkele voordelen benoemd, maar hier gaan we graag nog wat dieper op in. 

Verbeterde gastbeleving en flexibiliteit

Alles draait om gastbeleving. Heb je ergens een slechte ervaring gehad, dan is de kans klein dat je nog een keer terugkomt. Omdat selfservice op steeds meer plekken wordt aangeboden, verwachten mensen dit ook steeds vaker. Het zorgt er namelijk voor dat gasten meer zelf kunnen. Je kan als gast rustig door het menu bladeren en kijken wat je wil bestellen. Er hoeft geen medewerker te blijven wachten aan tafel of de gasten vanuit de bar in de gaten te houden tot het moment dat ze hun keuzes gemaakt hebben. Dat neemt het ongemakkelijke gevoel weg van personeel dat wacht tot de keuze gemaakt is. Ook is het makkelijker om wijzigingen op een gerecht door te geven. Gasten kunnen zelf aangeven wat ze willen en of daar nog aanpassingen op gedaan moeten worden. Daarmee ben je er als gast zeker van dat je het goed hebt doorgegeven.  

Minder lange wachttijden

Niks is vervelender dan lang moeten wachten voordat je een bestelling kan plaatsen, al helemaal als je honger hebt. Selfservice zorgt voor minder lange wachtrijen omdat het vaak als extra bestel- en betaalpunt ingezet wordt. Gasten hoeven niet meer te turen naar een bord dat achter de kassa’s hangt om te kiezen wat ze willen, maar swipen snel door jouw hele menu. Hier kunnen ze zonder vragen te hoeven stellen ook direct zien welke ingrediënten gebruikt zijn en dus welke allergenen erin zitten.  

Personalisatiemogelijkheden voor een unieke ervaring

De technologie van selfservice gaat steeds verder en sluit daarmee steeds beter aan op wensen en behoeften vanuit jouw gasten. Er is nog altijd een grote groep gasten die graag aanbevelingen krijgt voordat ze kiezen. Met gebruik van pop-ups laat je jouw gasten in één oogopslag zien welk gerecht jij extra onder de aandacht wilt brengen. Dat voegt een persoonlijke touch toe aan jouw service.  

Wat zijn de voordelen voor horecaondernemers?

De voordelen voor gasten zijn een ding, maar het is ook belangrijk dat het jou wat oplevert als horecaondernemer. Gelukkig zijn er ook voor jou voordelen wanneer je kiest voor selfservice in jouw onderneming. Deze lichten we hieronder voor je toe!  

Efficiëntie

Tijd is geld en daarmee is efficiëntie een belangrijke factor voor jouw horecazaak. Heb jij één kassa in jouw Horecazaak omdat je niet zo veel personeel hebt? Dan kun je ook maar één gast tegelijk helpen. Wanneer het dan druk is, is dit voor niemand fijn. Je gasten moeten lang wachten en de druk op je personeel neemt toe. Kies je ervoor om ook een selfservice-oplossing te plaatsen, dan heb je twee keer zoveel bestel- en betaalpunten en kan je het personeelslid dat je inzet voor het opnemen van bestellingen, laten helpen met het klaarmaken van de consumpties. Zo verdubbel je de snelheid waarop er bestellingen geplaatst en klaargemaakt worden.  

Tijdsbesparing

Bestellingen aan een selfservice-oplossing worden vaak sneller afgerond en de communicatie naar de keuken gaat automatisch. Deze digitalisering van het bestel- en betaalproces zorgt daarmee voor een optimalisatie van de bedrijfsworkflow.  

Minder kans op fouten

Als je zelf niet meer de invoer doet, kun je er ook geen fouten bij maken. De gast is nu zelf verantwoordelijk voor het invoeren van de bestelling en geeft daarbij zijn wensen precies door. Dit zorgt ervoor dat de communicatie tussen de gast en de keuken uit een directe lijn bestaat. Zo voorkom je fouten die door een miscommunicatie ontstaan. Dat zorgt er vervolgens ook voor dat deze fouten niet in jouw administratie terugkomen en je een volledig juiste rapportage hebt van jouw verkopen. 

Financiële voordelen

Bovengenoemde voordelen zorgen ervoor dat dit je ook veel financiële voordelen oplevert. Door het bestel- en betaalproces (gedeeltelijk) te automatiseren, heb je minder personeel nodig om deze bestellingen te op te nemen. Je vermindert hiermee dus jouw arbeidskosten. Als je als gast weet dat je niet lang hoeft te wachten om nog iets extra’s te bestellen, is de drempel lager om tóch nog dat ijsje na je maaltijd te nemen. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden voor upsell die bij selfservice komen kijken. Deze pop-ups verleiden jouw gasten om een extra artikel te bestellen of een saus toe te voegen. Hiermee verhoog je de gemiddelde bestedingswaarde van jouw gasten. Ook de eerdergenoemde vermindering van menselijke fouten heeft financiële voordelen. Verkeerde bestellingen komen hierdoor minder voor, wat voorkomt dat er maaltijden weggegooid hoeven te worden.  

De technologische ontwikkelingen rondom selfservice

We kunnen in de wereld van selfservice niet om Artificial Intelligence (AI) heen. Al onze technologische apparaten worden slimmer door het gebruik van AI, dus ook selfservice-oplossingen. AI en machine learning zorgen voor verschillende voordelen. Hierbij is vooral efficiëntie weer een groot voordeel. Machine learning zorgt ervoor dat selfservice-oplossingen ‘slimmer’ worden en de gebruikerservaring verbetert. Zo kunnen er bijvoorbeeld aanbevelingen gedaan worden op basis van eerdere bestellingen. De toekomst van selfservice voorspellen is lastig. Wel kunnen we er vanuit gaan dat selfservice een steeds grotere rol gaat innemen in zowel Horeca als andere branches. Mogelijkheden voor de toekomst kunnen onder andere een chatfunctie zijn die klantvragen direct kan beantwoorden.  

Gastinteractie en feedback rondom selfservice

Door het gebruik van selfservice heb je vaak minder directe interactie met jouw gasten tijdens het bestel- en betaalproces. Door deze interactie op andere momenten wel aan te gaan, bied je jouw gasten de mogelijkheid om feedback te geven. Aangezien je voor selfservice gekozen hebt om de gastbeleving te vergroten, is het namelijk belangrijk om hun mening over jouw systemen te vragen. Je wilt namelijk wel dat klanten zich gezien én gehoord voelen in jouw zaak. Deze persoonlijke touch ná het bestellen, laat aan jouw gasten zien dat je blij bent dat ze er zijn.  

De mogelijke uitdagingen van selfservice

Misschien heb je de overstap naar een selfservice-oplossing nog niet gemaakt omdat je bang bent voor weerstand vanuit jouw gasten. Er is nog altijd een groep die niet graag gebruikt maakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen en dat is natuurlijk prima. Maar betekent rekening houden met deze groep dat je helemaal niks met selfservice hoeft te doen? Het is niet een kwestie van óf het één óf het ander. Een selfservice-oplossing is, zoals eerder genoemd, juist een mooie aanvulling op je huidige situatie. Zo vergroot je de efficiëntie van jouw zaak en kun je zelfs de technologie-schuwe groep juist sneller helpen.  

Nieuwe systemen vragen natuurlijk ook om training voor jouw personeel. Ben je bang dat dit te lastig is? Laat je dan vooraf goed informeren tijdens je aankoopproces en spreek je twijfels hierover uit. Wanneer je kiest voor Twelve, kies je voor een gebruiksvriendelijke oplossing voor iedereen! Onze Horeca-specialisten helpen je aan de beste oplossing voor jou. 

De selfservice systemen van Twelve  

Het is nu wel duidelijk dat selfservice veel voordelen heeft, zowel voor jouw gasten als voor jouw Horecazaak. Met name het vergroten van de gastbeleving en de efficiëntie zijn goede redenen om in jouw zaak selfservice te overwegen. Bij Twelve hebben we verschillende vormen van selfservice. Er is dus altijd wel een passende oplossing. Denk hierbij aan een OrderPoint met gekoppelde pinterminal, de welbekende QR-code die gekoppeld is aan een bestel- en betaalpunt voor jouw zaak én een volledig ingerichte bestelwebsite. Waar jouw behoefte ook ligt, wij hebben de oplossingen die jou verder helpen! Door het gebruik van onze Twelve-systemen heb jij niet alleen mooie selfservice-oplossingen, maar maak je ook eenvoudig gebruik van onze beheeromgeving. Hierin vind je in één oogopslag terug hoe jouw producten verkopen en houd je je voorraadbeheer efficiënt bij. Wil je meer informatie over onze selfservice-oplossingen? Neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag!

Deel dit bericht op social media!

Download hier onze brochure!

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor welke branche wil je een brochure ontvangen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brochure branches
0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar webshop