Ondanks dat in januari 2022 de sportverenigingen, onder bepaalde maatregelen, weer open mochten heb je ongetwijfeld gemerkt dat de vereniging een zwaar jaar achter de rug heeft. Het Coronavirus, stijgende energieprijzen, de toenemende taken voor vrijwilligers door het vrijwilligerstekort en de stijgende inkoopprijzen door de inflatie, het werkt allemaal niet mee. Factoren waar jouw sportvereniging direct of indirect waarschijnlijk ook mee te maken heeft gehad of nog steeds heeft. Toch zijn er juist ook een aantal mooie trends voor sportverenigingen in 2023. Is jouw sportvereniging bijvoorbeeld rookvrij, heb je al gekeken of je aanspraak maakt op verschillende subsidies speciaal voor de Sport of hoe jij kans maakt op de titel ‘Sportaccommodatie van het jaar 2023’ van NOC*NSF door de inzet van duurzame opties op je club? Dat en meer ontdek je in onze blog over de trends voor Sport in 2023!
Een prijsplafond voor de hoge energiekosten
Sinds januari 2021 is er een flinke stijging te zien in de energieprijzen (CBS, 2022). Dat betekent dat de kosten voor het verwarmen van jouw sportaccommodatie hoger zijn geworden dan dat het ooit is geweest. Om te voorkomen dat sportverenigingen hierdoor niet meer hun hoofd boven water kunnen houden, heeft de overheid sinds 1 januari 2023 een nieuw systeem ingevoerd. Er is een prijsplafond ingesteld voor gas en stroom. Dat betekent dat je voor de eerste 1.200 kuub die je aan gas verbruikt, maximaal €1,45 betaalt. Bij de eerste 2.900 kWh aan stroom betaal je maximaal €0,40 en voor alles daarboven geldt de marktprijs van jouw energiemaatschappij. Dankzij verschillende subsidieregelingen en het noodfonds voor Sport wordt er naast dit prijsplafond wel nog steeds actief gekeken naar de hoge kosten voor sportverenigingen. Weet jij al of jouw club in aanmerking komt voor bijvoorbeeld de BOSA subsidie. Check het en probeer je kosten zo laag mogelijk te houden!
Pak het toenemende vrijwilligerstekort slim aan
Vrijwilligers zijn de mensen waar het overgrote deel van de sportverenigingen op draaien, de mensen die iedere vereniging nodig heeft en altijd nodig zal blijven hebben. Je merkt misschien zelf ook wel dat je als vrijwilliger bij een sportvereniging veel tijd kwijt bent aan het werven van nieuwe vrijwilligers. Uit cijfers van het CBS zijn duidelijke dalingen in het aantal vrijwilligers per jaar te zien, vooral bij sportverenigingen. Daar ligt dit aantal tussen de 4 en 6 procent per jaar (CBS, 2022). Zo zien we steeds vaker dat minder mensen zich verantwoordelijk willen voelen of vast willen zitten aan een (wekelijkse) taak bij de vereniging. Denk hierbij aan het draaien van bardiensten, het fluiten van wedstrijden of onderdeel willen zijn van een commissie. Zoals jij weet zijn vrijwilligers van onschatbare waarde en daarom is het belangrijk om actief bezig te blijven met het zoeken naar nieuwe aanwas. Vele handen maken licht werk en zo kom je minder snel in nood wanneer iemand stopt met zijn/haar vrijwilligers taken. In onze blog ‘Slim vrijwilligers werven in een aantal eenvoudige stappen’ lees je op welke manieren je het beste nieuwe vrijwilligers kan aantrekken en hoe je de huidige vrijwilligers kunt behouden.
De sportvereniging wordt een gezondere leefomgeving
Om de jonge generatie ervan te weerhouden te gaan roken, worden er op steeds minder plekken (zichtbaar) sigaretten verkocht en komen er meer rookvrije plekken in Nederland. Waar al lange tijd geleden afscheid is genomen van roken in de kantine worden nu ook steeds meer verenigingen buiten volledig rookvrij. Veel kinderen worden namelijk onbewust beïnvloed om te gaan roken wanneer dit bijvoorbeeld is toegestaan langs de lijn. Om de jonge generatie gezond te houden tekenen steeds meer sportverenigingen het Nationale Preventie Akkoord met als doel om meer clubs rookvrij te maken. Hoort jouw sportvereniging (binnenkort) ook bij de 1.700 sportverenigingen die geregistreerd rookvrij zijn? Ontdek hier alle tips hoe je dit doet, en ga samen met NOC*NSF, de sportbonden en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in gesprek voor meer rookvrije sportverenigingen in 2023! Maar niet alleen het verbieden van roken speelt een rol in de gezondere leefomgeving voor kinderen. Ook het aanbieden van een gezonder assortiment in de kantine helpt hierbij. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek dat 15,7% van de kinderen tussen de 4 en 16 jaar overgewicht heeft (CBS, 2022). Met kleine veranderingen kan je al een groot verschil maken. Onze partner JOGG biedt gezondheidstips en coaching aan voor sportverenigingen om stappen te zetten naar een gezondere en rookvrije sportvereniging. Wil jij hiermee aan de slag, meld je aan bij JOGG en ontdek hoe jouw sportvereniging een belangrijke rol kan spelen in een gezondere leefomgeving!
Verenigingen worden steeds duurzamer, jouw sportclub ook?
Is jouw sportvereniging al duurzaam bezig of liggen er initiatieven om de sportvereniging zo duurzaam mogelijk te maken? Meld je aan en maak kans op de titel ‘Sportaccommodatie van het jaar 2023’ plus een mooie geldprijs om jouw club (verder) te verduurzamen! Om sportverenigingen te motiveren zuiniger te zijn en duurzame maatregelen te nemen, houdt NOC*NSF een verkiezing voor de meest duurzame sportaccommodatie van het jaar. Sportverenigingen worden zo gestimuleerd om bewust duurzamer te handelen en een goed voorbeeld te geven aan andere verenigingen.
Transparantie richting leden over verwachtingen van de club
Het is geen geheim dat de kosten voor sportverenigingen met het jaar stijgen. Alle factoren die al eerder genoemd zijn dragen hieraan bij. Veel kosten worden hoger, zoals je accommodatie, clubkleding, activiteiten, uitjes en inkopen. Als vereniging moet je goed kijken naar welke uitgaven mogelijk geschrapt kunnen worden om kosten te besparen of manieren bedenken die juist inkomsten genereren. Denk hierbij aan evenementen waar veel omzet wordt gedraaid zoals een Super Saturday, of een thema avond. Maar ook evenementen waar je nieuwe leden mee aan kunt trekken zoals openbare toernooien, of kennismakingsdagen voor de jeugd, zorgen voor extra inkomsten in de vorm van omzet en eventuele extra contributie. Je wilt voorkomen dat de verhoogde kosten volledig doorberekend moeten worden in de contributie, waardoor sommige leden hun lidmaatschap (noodgedwongen) stopzetten, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Neem daarom ook altijd je leden mee in de verwachtingen, zo weten zij wat er komen gaat en voorkom je misverstanden en mogelijk ontevreden leden!
Kortom, wees als sportvereniging voorbereid op veranderingen en verduurzaam je vereniging voor de toekomstige generaties. Zorg voor een buffer en wees voorbereid met een duidelijk plan/budget voor de komende jaren. Zo voorkom je (extra) kosten en bied je de beste omgeving voor je (jongste) leden.
Ben je benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Onze sportspecialisten denken graag met je mee! Vul onderstaande gegevens in en dan nemen wij contact met je op of lees hier meer over onze kassasystemen!
Laat hieronder je gegevens achter
"*" geeft vereiste velden aan
Download hier onze brochure!
Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.
"*" geeft vereiste velden aan