Impact coronacrisis in het kort:
- Naar verwachting in totaal 100 miljoen verlies voor sportclubs in Nederland
- Gemiddeld 30 procent minder inkomsten voor kantines Nederlandse sportclubs
- Hockey- en voetbalclubs lopen gemiddeld 35.000 euro mis
- Tennisverenigingen zien kwart barinkomsten verdampen door mogelijk schrappen toernooien
- Niet tot nauwelijks alternatieven voor clubs om op termijn tekorten goed te maken
Utrecht, 20 april 2020 – Het coronavirus kost Nederlandse sportclubs naar schatting al meer dan 100 miljoen euro. Dat gat zal alleen maar groter worden als blijkt dat toernooien of competities niet hervat worden. De sluiting van sportclubs tot 1 juni zorgt voor gemiddeld 30 procent minder barinkomsten. Dat blijkt uit onderzoek¹ van Twelve dat betaaloplossingen en -systemen verzorgt voor ruim 2.500 sportclubs in Nederland.
Grootste klappen bij hockey, voetbal en tennis
Voor sportclubs in Nederland vertegenwoordigen inkomsten uit de kantine 25 procent van de totale jaarlijkse begroting². Voor sportclubs met een eigen accommodatie is de schade aanzienlijk groter. Door de maatregelen tegen het coronavirus is de inkomstenderving voor hockey- en voetbalclubs dan ook het grootst. Die lopen gemiddeld 35.000 euro aan inkomsten mis in de periode van maart tot 1 juni. Voor tennisverenigingen is de klap extra hard als de jaarlijkse toernooien in juni niet door kunnen gaan. Tijdens die toernooien verdienen tennisclubs soms meer dan een kwart van de jaarlijkse kantine-inkomsten in één week.
De toekomst van sportclubs na 1 juni
Veel verenigingen komen in de problemen omdat ze al sinds 18 maart door gesloten kantines geen inkomsten hebben, terwijl de kosten in de meeste gevallen gewoon doorlopen. Bovendien is het de vraag of toernooien in juni en juli kunnen plaatsvinden. Wanneer de maatregelen worden opgeheven hebben ze ook niet direct inkomsten, omdat voor veel verenigingen dan de competitie is afgerond. Alternatieven om dit jaar nog extra inkomsten te genereren zijn een grote uitdaging. Veel clubs denken wel twee keer na voordat ze de contributies in crisistijd omhoog schroeven. Daarnaast vallen clubs vaak terug op sponsoring voor aanvullende financiële steun. Maar in een tijd waar het lokale MKB het zelf erg moeilijk heeft, moeten daar ook geen wonderen van verwacht worden.
Pieter de Jong, CEO Twelve: “Uit de gesprekken die wij voeren met clubs door het hele land, blijkt dat de gevolgen van het coronavirus er echt inhakken. Ondanks dat de meeste clubs eenmalig recht hebben op 4.000 euro van de overheid, blijkt uit deze data dat ze de inkomstenderving onmogelijk op de korte termijn kunnen inhalen. Het is ook nog maar de vraag wat de mogelijkheden zijn voor sportkantines in een 1,5 meter economie. Dit is permanente schade waarbij sportclubs alle hulp kunnen gebruiken die er is.”
#helpjeclub
Om sportverenigingen te helpen is het initiatief #helpjeclub opgestart. Met deze actie is het voor leden mogelijk om bartegoed te kopen, wat later in de kantine kan worden besteed. Zo krijgen clubs die nu gesloten zijn alsnog geld binnen om hun doorlopende rekeningen te betalen of alvast een buffer op te bouwen. Daarnaast is er ook het initiatief Helpjecluppie waarbij sweaters besteld kunnen worden en de opbrengsten naar lokale sportclubs gaan.
Wil je meer informatie? Neem contact op.
¹Steekproef onder 700 sportclubs in Nederland met eigen accommodatie
²Brancherapport Sportverenigingen in Nederland
Download hier onze brochure!
Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.
"*" geeft vereiste velden aan