Waarom jouw organisatie pinbetalingen moet promoten

pin betaling

Het betalen via een pinautomaat bestaat al een lange tijd. Sinds 1988 kunnen we in Nederland betalen met de betaalpas en inmiddels is deze niet meer weg te denken bij de consument. Zo zijn er steeds meer organisaties waar alleen nog via pinbetaling kan worden betaald en contant geld zelfs niet meer wordt geaccepteerd. Tijdens een pinbetaling steek je de betaalkaart in de pinautomaat of houd je deze tegen de lezer van de pinautomaat aan om af te rekenen. Aangezien we steeds meer pinbetalingen doen, 78,7% in 2022 (factsheet.betaalvereniging.nl), is het belangrijk dat organisaties hierop inspelen. Naast dat het een snelle manier is van betalen, werkt dit ook nog eens omzetverhogend. Hier lees je de voordelen van pin betalingen voor jouw organisatie!

Waarom pin betalingen?

Voor organisaties is het voordelig om consumenten te laten pinnen. De kans is namelijk groter dat consumenten meer uitgeven wanneer ze met hun pinpas betalen dan wanneer ze dit contant doen. Op hun betaalrekening staat vaak meer geld dan dat ze contant bij zich hebben. Als organisatie kan je hier goed op inspelen door bijpassende producten aan te bieden bij een bepaald product, zoals een stuk appeltaart bij de koffie bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een hogere omzet. Daarnaast zorgen pinbetalingen voor een hogere tevredenheid. De meeste consumenten betalen tegenwoordig liever door middel van pin, dan contant. Alleen dit is al een reden waarom jouw organisatie pinbetalingen moet accepteren. Ook ben je minder tijd kwijt aan het beheer van contant geld. Denk bij het verwerken van contant geld aan het opmaken van de kas, het boeken van transacties en het regelen van wisselgeld. Het is allemaal extra werk wanneer je dit vergelijkt met het verwerken van pinbetalingen.

Hoe gaat een pin betaling?

Een pin betaling is snel, eenvoudig en veilig. De betaalpas wordt in het pinapparaat gestoken, waarna de pincode ingevoerd moet worden of de pas moet tegen de NFC-lezer aangehouden worden om de betaling af te ronden. Binnen enkele seconden is de transactie geslaagd en is het betaalproces voltooid, eenvoudiger kan niet, toch? Hieronder lees je de stappen van de werking van een pin betaling in detail:

  1. Aankoopbeslissing: Je gasten bestellen de producten die zij graag willen hebben.
  2. Kaartinvoer: Wanneer er afgerekend kan worden wordt de pas ingestoken, afhankelijk van het type pinapparaat dat wordt gebruikt. Benieuwd naar welke pinapparaten wij aanbieden? Je ontdekt ze hier!
  3. Invoeren van de PIN-code: wanneer de kaart erin zit moet de gast, afhankelijk van het te betalen bedrag, zijn/haar persoonlijke identificatienummer (PIN) invoeren op het pinapparaat om de transactie te voltooien. Dit is altijd zo bij bedragen boven de €50,- wat zorgt voor extra veiligheid.
  4. Verificatie: het pinapparaat controleert de ingevoerde PIN-code en keurt de betaling goed of keurt deze af.
  5. Transactieautorisatie: na een succesvolle verificatie stuurt het pinapparaat de transactiegegevens naar de bank of een andere financiële instelling die gekoppeld is aan de pinpas. De bank controleert of er voldoende saldo is op de rekening van de kaarthouder en autoriseert de transactie.
  6. Transactieverwerking: wanneer de transactie is geautoriseerd, wordt het geld van de rekening van je gast overgeschreven naar de rekening van jouw onderneming.

Omdat de opkomst van contactloos betalen via een pinpas op je telefoon bijvoorbeeld, steeds sneller doorzet, neemt het betalen met een fysieke kaart steeds sneller af. Eind 2022 was zelfs al 89% van alle Nederlandse kaartbetalingen contactloos! Een derde hiervan was via smartphones of via een andere wearable (denk hierbij aan bijvoorbeeld een smartwatch). Het is dus zeker aan te raden om hier op in te spelen. Zo bied je je gasten de mogelijkheid om te betalen op de manier zoals zij dat willen. Benieuwd naar onze pinapparaten die dit mogelijk maken? Check het op onze pinapparaten pagina.

Welke soorten pin betalingen zijn er?

Er zijn verschillende manieren van pinbetalingen. Hieronder lees je deze manieren met de voor- en nadelen.

Traditionele betaling (fysieke pinbetaling)

In de loop van de jaren zijn er steeds meer manieren om betalingen uit te voeren op een pinautomaat. De meest traditionele manier van pinnen is om je betaalkaart in de pinautomaat te steken waarna je vervolgens je pincode invoert om de betaling te voltooien. Een voordeel hierbij is dat je geen contant geld meer op zak hoeft te hebben. Een nadeel van deze manier van betalen is wel dat je hierbij altijd je pas bij de hand moet hebben en een pincode moet invoeren met de kans dat deze kan worden afgekeken.

Contactloze pinbetaling

Naast de fysieke pinbetaling is het al 10 jaar mogelijk om contactloze pinbetalingen te doen. Hierbij gebruik je ook je pinpas, maar houd je deze tegen de lezer van de pinautomaat om de transactie uit te voeren. Wanneer het bedrag lager is dan €50 euro is het niet nodig om je pincode in te voeren en wordt de transactie direct afgerond. Een groot voordeel van deze manier van betalen is dat het heel snel gaat, voor zowel de klant als de winkelier, en het gegarandeerd een veilige manier van betalen is. Je persoonlijke gegevens worden beschermd en je hoeft geen pincode in te voeren. Een nadeel hierbij is wel dat er eerder misbruik kan worden gemaakt. Wanneer je betaalkaart in verkeerde handen valt, kan die persoon contactloze transacties uitvoeren zonder een pincode in te hoeven voeren.

Mobiele pinbetaling

Om het consumenten nog eenvoudiger te maken is het tegenwoordig ook mogelijk om te betalen met je mobiele telefoon. Hierbij laat je je pinpas thuis en gebruik je je telefoon om een pinbetaling te doen. Je houdt je telefoon, net zoals je pinpas, tegen de lezer aan van de pinautomaat om de transactie uit te voeren. Na het horen van drie pieptonen weet je dat de betaling is geslaagd. Een nadeel van deze manier van betalen is wanneer je telefoon leeg is, dan lukt het niet om op deze manier te betalen.

Online pinbetaling

Ten slotte is het mogelijk om je betalingen online te doen. Denk hierbij aan een transactie via iDeal wanneer je een product koopt via een webshop bijvoorbeeld. Hierbij voer je je bankgegevens in of scan je de QR-code op je scherm. Een voordeel is dat de ontvanger direct het geld op zijn/haar bankrekening ontvangt. Een nadeel is dat je betaalt vóór je je product hebt ontvangen. Mocht je het gekochte product niet willen houden, dan moet je het geld zelf terugvorderen.

Voordelen van pin betalingen

Er zijn een aantal grote voordelen om pinbetalingen te accepteren voor jouw organisatie. Deze voordelen lees je hieronder:

Vermindering van contant geld

Zoals eerder genoemd ben je met minder contant geld in kas minder tijd kwijt met het opmaken van de kas en het zorgen voor wisselgeld voor de consument. Ook zorg je ervoor dat de kans op diefstal wordt verkleind, omdat de transacties digitaal plaatsvinden. Daarnaast heb je eenvoudig en snel een volledige registratie van de gemaakte transacties. Het scheelt je dus ook veel tijd om de betalingen te verwerken.

Veiligere en snellere transacties

Met pinbetalingen garandeer je een veilige manier van betalen. Alleen het tijdstip en het bedrag van de pinbetaling worden namelijk geregistreerd. Als consument laat je dus geen persoonlijke gegevens achter. Daarnaast zorgen pinbetalingen voor snellere transacties, omdat je niet bezig hoeft te zijn met wisselgeld. Zo kan je meerdere consumenten helpen in een kortere tijd. Dit zorgt weer voor een hogere omzet en een betere service.

Minder risico op fraude

Door de consumenten te laten betalen via een pinautomaat heb je minder contant geld in kas. Hiermee is er minder risico is op fraude met nepgeld bijvoorbeeld. Ook maak je het minder aantrekkelijk om te stelen, omdat er minder contant geld aanwezig is.

Consumenten doen eerder een impuls aankoop

Het is bewezen dat consumenten meer open staan voor een impulsaankoop bij een pinbetaling. Als bedrijf kan je hier handig op inspelen door actieproducten aan te bieden bij de kassa. Omdat klanten eerder geneigd zijn om zo’n aankoop te doen, verkoop je als bedrijf meer producten wat weer zorgt voor een hogere omzet.

Integratie van pin betalingen

Mocht je je organisatie nog runnen zonder de mogelijkheid voor pinbetalingen, dan is het eenvoudig om deze binnen je bedrijf te integreren. Zo bieden we bij Twelve verschillende mobiele pinautomaten die je kunt huren of kopen. Onze pinautomaten zijn geschikt voor iederen branche. Bij het aanschaffen van één of meerdere pinautomaten word je geadviseerd door onze specialisten die je helpen van het begin tot het eind, zodat jij zonder zorgen met pinbetalingen kunt werken! Wanneer je een pinautomaat aanschaft, wordt er een pincontract afgesloten waarbij een betalingsprovider gekozen moet worden. Bij Twelve kies je als provider voor je eigen bank, EMS of CCV. Het is goed om na te denken welke betalingsprovider het beste past bij je bedrijf. Zo heeft de ene betalingsprovider lagere maandelijkse kosten, maar betaal je per transactie weer minder transactiekosten dan bij de ander. Gemiddeld betaal je voor een contactloze betaling 17 cent en voor pinnen met insteek 18 cent (kvk.nl, 2023). Ook helpen we je hier graag om de juiste keuze te maken!

Pinnen promoten bij de consument

Als organisatie wil je graag dat je klanten bij je komen pinnen. Naast dat het voor beide partijen een snelle en veilige manier van betalen is, is pinnen ook goedkoper voor je bedrijf dan contante betalingen. Om dit te promoten bij je consument geeft de overheid gratis stickers uit die je plakt aan de voorkant van je bedrijf. Met slogans als ‘Klein bedrag, pinnen mag’ en ‘Pinnen? Ja graag’, weten consumenten dat er gepind kan worden en dat dit de voorkeur heeft voor jouw organisatie.

Tips om meer omzet te halen met pinbetalingen

Pinbetalingen zijn niet alleen eenvoudiger en sneller voor jou en voor je gasten, ze helpen ook mee aan het verhogen van je omzet. Niet alleen omdat gasten steeds minder contant geld op zak hebben, pinbetalingen zorgen ervoor dat er meer geld wordt uitgegeven. Gasten zijn niet meer afhankelijk van het contante geld wat ze uitgeven, waardoor ze sneller geneigd zijn er nog wat extra’s bij te kopen. Ze voelen op dat moment niet de ‘pijn’ van het geld dat ze uitgeven. En werk je bijvoorbeeld met een selfservice kiosk of een selfservice kassa? Dan kan je eenvoudig extra producten aanprijzen die heel laagdrempelig zijn om ook aan te schaffen wanneer ze toch al aan het bestellen zijn. Een goedkope suggestie die met één klik op het scherm toe te voegen is waar veel mensen gevoelig voor zijn.

Omdat pinbetalingen tegenwoordig op verschillende manier voltooid kunnen worden, bied je dus extra mogelijkheden aan naast betalen met contant geld. Je gasten hoeven niet eens meer een fysieke pinpas mee te hebben om af te rekenen, maar kunnen dit gewoon met hun telefoon die iedereen tegenwoordig altijd bij zich heeft.

Pin betalingen met de kassasystemen van Twelve

(Contactloze) pinbetalingen is dé manier van betalen nu en voor de toekomst. Wanneer je je klanten de mogelijkheid biedt om te pinnen, hebben zij eerder de neiging om een impulsaankoop doen of iets extra’s te bestellen bij hun product. Het is een hele snelle en veilige manier van betalen en zorgt voor een hogere omzet. Mocht je nog twijfelen, dan zijn pinbetalingen zeker verstandig om te integreren in je bedrijf!

Naast de pinautomaten die wij bieden bij Twelve, hebben we ook verschillende kassasystemen die perfect aansluiten op onze pinautomaten. Zo hebben we onze kassasoftware geïntegreerd op één van de mobiele pinautomaten die we aanbieden, de PIO! Dit is een pinautomaat met onze gebruiksbriendelijke kassasoftware in één. Onze kassasoftware is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en iedereen kan en binnen no time mee aan de slag. Benieuwd naar onze betaaloplossingen? Neem contact met ons op en dan kijken onze specialisten met je mee!

FAQ over pinbetalingen

Zit je nog steeds met vragen over pinbetalingen na het lezen van deze blog? Wij hebben voor jou het antwoord op de meest gestelde vragen.

  • Welke kaarten worden geaccepteerd bij pinbetalingen?
    • Bijna alle betaalpassen en creditcards met een pinfunctionaliteit worden geaccepteerd. Dit omvat bankpassen, creditcards en contactloze betaalkaarten. Er kan nog verschil zitten in de pinapparaten welke betaalmethoden worden geaccepteerd. Goed om dit dus te checken wanneer je een pinapparaat aanschaft.
  • Wat zijn de kosten verbonden aan een pintransactie?
    • Een transactie die gedaan wordt via het pinapparaat kost minder dan een betaling met contant geld. Gemiddeld ligt dit tussen de €0,10 en €0,25 cent per transactie, maar dit hangt ook zeker af van jouw transactieverwerker. Meer informatie hierover vind je in onze blog: De kosten van een pinautomaat en een pintransactie.
  • Hoe zit het met de limieten voor een pinbetaling?
    • Het instellen van de limieten voor een pinbetaling variëren vaak per bank en per kaart. Dit is door iedereen zelf in te stellen via de app van hun bank.
  • Wat voor pinapparaat moet ik kiezen met de technologische ontwikkelingen?
    • Omdat het betaalproces regelmatig met veel nieuwe innovaties komt, is het lastig om te zeggen wat de beste keuze is voor jou. Een slimme zet is wel om voor een pinapparaat te gaan dat veel verschillende soorten kaarten accepteert en waar ook contactloze betalingen op mogelijk zijn. Ontdek hier het aanbod van onze pinautomaten. Wij zorgen ervoor dat onze pinapparaten over de nieuwste software beschikken, zodat ze voldoen aan de nieuwe innovaties binnen de betaalwereld!

Heb je hierna nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op en één van onze specialisten en zorg dat je de antwoorden krijgt waar je naar op zoek bent.

Deel dit bericht op social media!

Download hier onze brochure!

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.

"*" geeft vereiste velden aan

Voor welke branche wil je een brochure ontvangen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brochure branches
0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelmand is leegTerug naar webshop