We blikken terug op een vlekkeloze start van het festivalseizoen 2023! Niet alleen voor organisator Apenkooi Events was de afgelopen editie van DGTL weer een succes, ook Twelve kijkt terug op een zeer geslaagd festival. Twelve, specialist op het gebied van het totaalpakket en partner in de evenementenwereld en Apenkooi, trappen al jaren samen het festivalseizoen af. Na deze aftrap gaat het vizier op de drukke festivalmaanden. Roos Potter, Projectmanager Events bij Twelve, blikt terug op deze aftrap, het belang van duurzaamheid, de uitdagingen van het afgelopen jaar én de ambities van Twelve.
Door: Arnold le Fèbre
“Het paasweekend is voor ons echt de start van het evenementenseizoen”, vertelt Roos Potter. “Daar werken we maanden naartoe, zodat we vanaf dan klaar zijn voor de drukte die gaat komen. Voor DGTL – dat in het paasweekend plaatsvond op de NDSM-werf in Amsterdam – hebben we de kassa’s, connectiviteit en de ticketing verzorgd. De laatste jaren hebben we naast onze betaalsystemen, wat nog steeds onze core business is, ook de perfecte oplossing voor connectiviteit en ticketing opgezet. Zo kunnen we onze klanten in de evenementenwereld echt een totaalpakket bieden en nog grotere meerwaarde zijn voor alle organisaties die wij ondersteunen.”
Cashless en connectiviteit gaan hand in hand
Om een evenement zorgeloos te laten verlopen, is een stabiele internetverbinding noodzakelijk, benadrukt Roos. “Door onze jarenlange ervaring op het gebied van cashless betaaloplossingen, weten wij als geen ander hoe belangrijk stabiel internet is. Cashless en connectiviteit gaan hand in hand. Om geen omzet mis te lopen door internetstoringen en dit te kunnen garanderen, hebben wij Twelve Connect in het leven geroepen. Naast de eenvoud waarmee ons Connect-team het netwerk opzet, wordt dit tijdens een event constant gemonitord. Zo weten we altijd wat er speelt.” Tijdens DGTL draaide Twelve het volledige evenement met een eigen LTE-netwerk. “Nadat we dit uitvoerig getest hebben op kleinere evenementen, is DGTL het eerste grootschalige evenement waar we aan de slag gingen met een eigen private LTE-netwerk, oftewel een 4G-netwerk. Dat verliep uitstekend. We hebben ruim 250 betaalterminals ingezet en zowel de vaste- als de mobiele terminals draaiden probleemloos.”
Uitdagingen
Na enkele lastige coronajaren krabbelde de live-industrie vorig jaar gelukkig weer overeind. Wat waren de grootste uitdagingen voor Twelve? “Afgelopen festivalseizoen hadden we echt te maken met het personeelstekort en de kennis die verloren is gegaan door personeel dat in coronatijd is weggegaan. Ondanks dat hebben we er alles aan gedaan om de evenementen goed te laten verlopen. Iedereen bij Twelve – van het management tot aan de stagiairs – heeft meegeholpen. Als team hebben we er met z’n allen de schouders eronder gezet en samen geknald! Uiteindelijk hebben we vorig jaar toch nog meer dan 300 evenementen gedraaid. Gemiddeld stonden we met zo’n 320 kassa’s en pinautomaten per weekend in het veld, in het drukste weekend waren dat er zelfs 1.300!”
Op volle kracht
Mede hierdoor kijkt Roos enorm uit naar het komende festivalseizoen. “Er staat een ervaren projectmanagementteam en ons personeelsbestand is op volle kracht. De uitdagingen van 2022 hebben we getackeld en hebben enorm veel zin in de komende maanden. Zo staat Best Kept Secret één van de grootste events die we elk jaar draaien voor de deur. Een festival dat volledig ‘pin only’ is. Een heel ander soort festival dan DGTL. De locatie is bijvoorbeeld een enorm verschil. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar dat maakt het ook weer heel leuk.”
Ondersteuning van A tot Z
Maar Twelve focust zich niet alleen op grote events. “We zijn er ook voor kleinschalige evenementen die bijvoorbeeld alleen onze kassasystemen willen inzetten. We vinden het belangrijk om langdurige samenwerkingen aan te gaan en organisatoren te ondersteunen in hun wensen of volledig te ontzorgen met ons totaalpakket. Apenkooi is hier een perfect voorbeeld van. We werken al lange tijd samen en waarderen deze samenwerking enorm! Gelukkig krijgen we vaker de feedback terug van organisatoren dat zij het fijn vinden dat wij hen van A tot Z kunnen ondersteunen. Onze kernwaarden zijn: Team, Dedication en Energy. Dit dragen we uit en zo gaan we ook te werk. Samen met onze klanten en partners hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: er samen voor zorgen dat een productie succesvol verloopt. Thomas van Well Groeneveld, verantwoordelijk voor de Brand Partnerships bij Apenkooi, sluit zich hier volledig bij aan. “Naast resultaat leveren met elkaar, is het ook gewoon heel gezellig op zo’n dag en daardoor is de samenwerking met Twelve heel goed!”
Inspelen op duurzaamheid
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de live-industrie. Zo moeten festivals vanaf volgend jaar minstens 70% van hun bekers en voedselbakjes recyclen of hergebruiken en is wegwerpplastic verboden. “Duurzaamheid is vanzelfsprekend een belangrijk thema”, legt Roos uit. “Bij Twelve zagen we als één van de eerste partijen de voordelen van cashless. Een groot voordeel hiervan is een betere klantervaring. Bezoekers hoeven niet meer in de rij te staan voor muntjes, maar kunnen rechtstreeks bestellen aan de bar. Hierdoor heeft de organisatie altijd direct realtime inzicht in de gedraaide omzet. Daarnaast hoeft er geen onnodig plastic meer verspild te worden met de productie van deze munten, win-win-win!”
We zetten graag een extra stap
Bij DGTL pinde maar liefst 99% van de bezoekers hun consumpties op een pinapparaat. Dat is een extreem hoog percentage. Slechts 0,2% van de bezoekers betaalde met een betaalpas. “Dit is een speciale betaalpas die we hebben ontwikkeld, bestaande uit mais, welke voor 90% biologisch afbreekbaar is. DGTL is het eerste volledig circulaire festival ter wereld. Hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid liggen erg hoog. Wij vinden het belangrijk om daarin met hen mee te denken, te ondersteunen en een stap extra te zetten!” Ook Thomas van Well Groeneveld van Apenkooi merkt op dat Twelve hierin actief meedenkt. “Twelve helpt ons in onze pilaren om meer sustainable te zijn. We werken niet meer met tokens, maar zijn volledig cashless, dat levert zeker een bijdrage aan onze doelstellingen.”
Internationale ambities
“Wat onze ambities zijn?” Roos lacht. “Iedereen over op cashless! Veel organisaties houden nog vast aan munten, maar we overtuigen hen graag van de voordelen van een pin only-systeem.” Maar de ambitie is groter. “In omringende landen als België en Duitsland wordt vooral nog contant betaald. Onze betaaloplossingen staan bijvoorbeeld bij RSC Anderlecht in België, dat nu volledig pin-only is. De geluiden die wij horen zijn heel positief. Wanneer ook in het buitenland de switch gemaakt gaat worden naar cashless, dan zijn wij er helemaal klaar voor om iedereen te ondersteunen!”
Download hier onze brochure
Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Kies de branche waar jij actief in bent en download onze brochure.
"*" geeft vereiste velden aan